Rabu, 30 September 2009

Nashidah....cicit Tokmak the latest...ahaksss

Lihatlah...ABG Nash begitu happy dgn ANUGERAH dari kluarga mattuyu....manakala ANUGERAHnya pulak tersipu-sipu gitu...auuu.
Pokde dah tanya...jadi ke ni??.....haaaa....jawabbbbb

Isnin, 28 September 2009

UNCLE NASH

Gambo kenangan bersama uncle Nash....
family bro yust pun tak ketinggalan
begitu jugak dgn pokde n mokde
senang citer.......berpeloh la uncle Nash kluarga mattuyu kerjakan..hehehe......

Layan video

video
Lihatlah betapa akrabnya mereka......

Ahad, 27 September 2009

10 TAHUN BEB...

Beginilah keadaannya kat umah pokde bila hari raya...suasana raya tahun ni lebih meriah sebab abg yust sekeluarga beraya kat muar tahun ni...
ditambah pula dgn kehadiran org baru cucu pokde yg ke-tujuh....
maafkan aza dari hujung rambut sampai hujung kaki ayahnda.....bnyk dosa anaknda....
kak su tahun ni sedih sket...dgn pemergian ibu tercinta.....
yust tahun ni meriah berganda....dapat raya kat muar...huhuhu...10 tahun beb raya kat taiping...hehehe...

PERGI TAK KEMBALI

Assalamualaikom.....posting kali ni teramat istimewa bagi saya,sebab........kalau diperhatikan wajah waris mattuyu yg ada dalam gambar ni memang semuanya sedang ceria-ceria belaka....agak-agaknya kenapa????
Kalau nak tau masa ni la poksu tgh buat lawak tahap dewa punya...hanya dgn satu soalan mampu membuatkan semua yang ada diatas pentas ni tertawa sambil berfikir...nak tau apa soalannya????.......hehehe....saya pun sebenarnya takut jugak nak ulang balik apa yg ditanya oleh poksu tu...tapi...oleh kerana kluarga mattuyu ni memang dah biasa dgn soalan tu..maka saya postkan jugak la....soalannya berbunyi begini....DIANTARA KITA YG RAMAI NI....SAPE LA MATI DULU?????......perghhh..sume gelak beb....ada branzzzzzz..

Sabtu, 26 September 2009

AIRMATA POKDE


Assalamualaikom semua....semoga sihat sejahtera disamping keluarga tercinta.....sorry lah sebab dah lama tak update blog ni....almaklumlah...bz gila.....so tanpa membuang masa,apa kata kita mulakan dgn menatap gambo raya ni dulu......gambo ni di amik pada pagi raya....belom sempat tangan pokde menggenggam tangan atok mak.....dedua dah meleleh...cuba teka sape yg meleleh dulu...ya betul..sudah semestinya pokde..ahaksss..sori papa..jgn marah ekk....memang pokde senang benar mengalirkan airmata...yg paling sedih dan betul betul membuatkan saya mengalir air mata bersama papa yg tercinta ialah di padang arafah ketika kami berdoa sambil mendongak ke langit...mudah mudahan dimakbulkan.....

Masa malam majlis open house tokmak hari tu...saya dapat menyaksikan sendiri betapa cerianya wajah warga mattuyu sekelian,sampai saya sendiri pun tak bleh nak kontrol hensem bila warga mattuyu ni berkumpul....nak nak pulak terjumpa balik sepupu A.K.A member...dak wan anak ayah long yg memang kitaorg suka buat klako yg impossible sampai krem urat perut..jom kita layan wajah tokde n warga mattuyu yg lain...jom layanzzzz

video

Ahad, 13 September 2009

Berhati-hatilah ketika memandu pulang ke kampung halaman....kepada pakjak...pesanlah kat pilot tu suh dia bawak kapal terbang pelan-pelan.....hehe....yahooo....balik kampung..hohoho balik kampung..hati girang....

Khamis, 10 September 2009

Selamat Berpuasa

ASSALAMUALAIKOM...
HARI INI TANGGAL 10HB 09 2009...BERSAMAAN RAMADHAN 20,MALAM INI ADALAH MALAM 10 TERAKHIR RAMADHAN...JADI BERSAMA LA KITA TERUS BERIBADAT DGN BERSUNGGUH KERANA MALAM LAILATUL QADAR BAKAL MENJELMA PADA BILA-BILA MASA...SO....JOM LA KITA KEJAR YOP KEJAR MALAM LAILATUL QADAR INI....TAPI DALAM KEJAR TU PUN SEBENARNYA TAK SABAU NAK BALIK KAMPONG NI...HEHEHE...MMG RINDU GILA KAT ORG KAMPONG NI....LAGI SATU TAHUN NI KIRA TAHUN KE-2 TAK JUMPA PAKJAK FAMILY....TAPI DENGOR CITE PAKJAK BALIK TAHUN NI...YAHOOOO.COM.MY
WINDU GILE KAT MAKJAK......RASA NAK PELOK MCM KECIK2 DULU..AHAKSSS....HEHE..PAKJAK JGN MARAH YEAA..KALAU BOLEH UDANG KARA TU BAWAK LA SEKOR DUA BUAT LEPAS GERAM KAT POSTING HARI TU..OK LAAA...ANYWAY SELAMAT BERIBADAT DGN PENUH KETAKWAAN DAN BERSUNGGUH....ASSALAMUALAIKOM...

Rabu, 9 September 2009

JOM BACA.....BEST..

Subject : Bencana Alam Terbesar



Cerita ini saya telah mail sendiri ke Presiden Intitut Kajian Angkasa Malaysia , IKAM en Norul Ridzuan. Ini jawapannya.


Susah nak confirm..... ......... ..

Sebab, memang berlaku perubahan orbit planet Marikh sehingga seolah-oleh kelihatan planet Marikh mengorbit pada arah bertentangan. Tetapi itu memang fenomena astronomi Marikh yang sudah dirakam oleh ahli-ahli astronomi yang menyatakan bahawa pada satu-satu masa memang berlaku suatu fenomena ke atas orbit Marikh sehingga ia kelihatan mengorbit pada arah bertentangan.

Kemungkinan besar memang terdapat suatu planet atau beberapa planet dengan jisim yang besar mengorbit mengelilingi Matahari ataupun Sistem Suria dan sebuah lagi sistem planet lain berkongsi suatu pusat putaran. Jika ini berlaku, dan laluan objek berkenaan cukup hampir dengan Bumi, memang boleh berlaku perubahan besar pada satah putaran Bumi sehingga menterbalikkan kutub. Planet yang mungkin sudah mengalami kejadian ini adalah planet Uranus, sebab satah putarannya hampir bersudut tepat dengan satah putaran Sistem Suria. Sepatutnya satah putaran Uranus hampir searas dengan satah putaran Sistem Suria, macam planet-planet lain dalam Sistem Suria. Kemungkinan penyebabnya, adalah laluan sebuah objek yang berjisim besar hampir dengan Uranus. Jika ini berlaku pada Bumi, negara-negara yang hampir dengan khatulistiwa akan berada di kutub, dan kutub utara dan selatan akan berada di khatulistiwa, menyebabkan banjir besar.

Planet merah boleh berlaku disebabkan tindakan geothermal melampau dalam planet itu disebabkan pengaruh tarikan graviti dari jisim yang besar objek yang lalu berhampiran planet itu, terutamanya jika planet itu cukup besar macam Jupiter. Mataharipun boleh bertukar menjadi "gergasi merah" (red giant) lebih cepat dari sepatutnya akibat gangguan melampau ke atas tindakbalas nuklear dalamnya disebabkan oleh pengaruh tarikan graviti jisim yang besar.

Tapi kalau mana-mana perkara ini berlaku, kehidupan di Bumi akan pupus terlebih dahulu. Tidak ada manusia yang akan selamat untuk menyaksikan kejadian ini.

Ust.Harun Din .. korang kenal kan ?? dlm ceramah dia,ade mmbace sbuah artkel yg mncritakan bhw dunia ni da nk kiamt ... planet mrikh (planet ke4 n plg dekat ngan bumi) tlh mngalami psingn yg tbalik pd bln sept lpas. maknenye ... planet yg dkat dgnnye jgak (bumi la) akan brtukar arah prgerakan dia gak. maka pd saat tu akn terjadi kjadian mthari tggelam sblah timur. (tnda2 bsar kiamt)...ingat, matahari terbit sbelah barat, pintu taubat da ditutup. x de harapan daa laa!! maklumat ni gak tlh dhentikan pnyebrannya oleh NASA krna akn mnguntungkan pihak islam. tolong sebarkan ye tuk kmaslhtn kiter bersama... wassalam (sebar la bnde nih wehh smentara ade mase)

untuk pengetahuan smua, sebuah planet bernama Nibiru atau planet x(oleh NASA) sedang melengkapkan putaran orbitnya yang berlaku setiap 3600 tahun. planet ini 100 kali ganda besar bumi dan sama besar dengan planet jupiter( musytari). dijangkakan pada 21/12/2012 planet ini akan memberi kesan paling dahsyat kepada bumi dengan memutarkan kutub2 ke kedudukan terbalik( polar shifting) yang dijangkakan o NASA. bulan mei 2009 nanti planet ini akan jelas kelihatan oleh semua pnduduk bumi..so sama2 kita nantikan...
mereka mengaitkan peristiwa ini seperti yang pernah berlaku banjir besar zaman Nabi Nuh AS dahulu..planet ini tak menghentam bumi tapi tarikan gravitinya yang sangat kuat akan mengganggu bumi.ia hanya akan lalu diantara bumi dan matahari dimana kecerahannya berwarna kemerah-merahan seakan-akan anak matahari.(tanda besar kiamat? objek merah di langit kelihatan)

AS dan negara2 barat lain sedang sibuk membuat persiapan menghadapi keadaan ini dengan membina beberapa penempatan sementara di banjaran2 gunung lengkap dengan makanan yang mampu bertahan 3 tahun kerana dianggarkan 2/3 penduduk bumi akan lenyap. di norway misalnya mereka membina sebuah gudang menyimpan segala biji benih di sebuah bukit lengkap dengan ciri2 keselamatan dan dari ancaman bencana(rujuk paper bulan februari, kosmo, BH n lain2)

untuk rujukan penuh sila cari kat mana2 web tentang NIBIRU or video kat youtube(nak forward besar sgt)..benarlah kata2 RASULULLAH satu ari nanti bumi akan hancur dan satu zaman dipanggil back to ancient berlaku dimana segala teknologi pupus dan manusia akan kembali seperti zaman purba, berperang dengan pedang cara kuno. jadi bersedialah kita umat islam...ALLAHHUA K BAR
lain-lain artikel tentang kiamat.....
Kajian....ALLAH je mengetahui.. ..
Assalamualaikum .....

wallahu'alam bi sawab....


dalam satu program halaqah kat tv9 pernah membicarakan isu kiamat - tak silap sy apa tajuk tanda2 kiamat or seangkatan dengannya...tp tahun nie gak..sila rujuk laman web tv9 utk tgk siri ni dgn lebih mendalam...

menurut Dr Daniel, seorg ahli panel..katanya dalam satu hadis sahih mengatakan ahawa terdapat satu tasik di mana apabila tasik ini kering maka dajjal or yakjuj makjuj akan keluar..saya tak berapa igtlaa...tasik ini terletak setelah dibuat kajian ianya terletak di Israel dan menjadi sumber air bg mereka, namun tasik ini dikatakan akan kering pada akhir tahun ini. ini antara sbb utama Israel melancarkan serangan beramati2an bg mencari tapak baru di samoing sumber air yg baru bg penduduknya...

Dr DAniel juga ada mmberitahu bahawa..ingatlah manusia, bumi sudah bergegar memberi peringatan kepada kita, sujudlah, kembalilah kepada Allah SWT...sesungguhnya kiter benar2 di akhir zaman.

peristiwa ni mengingatkan kiter pada bencana di Bukit Antarabangsa yang berlaku baru2 ini kat tanah Air kita...mungkinkah kita masih alpa setelah pelbagai bencana alam telah diturunkan bagi memberi peringatan, tapi kita masih tidak mengendahnkannya..

no

Ahad, 6 September 2009

COUSIN'S COMMITTEE

gambar sebagai hiasan....
adakah akan berjaya???.....post kali ni mengingatkan kita kepada perancangan masa depan yg dirancangkan oleh warga mattuyu sendiri.....jika dilihat dari gambar diatas...tidak mustahil kita sebagai warga mattuyu untuk menjayakan perancangan untuk menubuhkan persatuan ini....wallahualam

Sabtu, 5 September 2009

BAIK PUNYA

2009-06-27
Bahan-bahan:

1 biji dragon fruit
500ml/ 2 tin ice cream soda (F&N)
Ice cube
2 sudu besar gula....(ikut suka korang nak letak brp byk gula sbnrnya)

Cara2:

Masuk semua dlm blender...dah siap





HAPPY B'DAY MY BROTHER

SELAMAT HARI JADI ABANG LONG KELUARGA POKDE....
happy birthday to you my big brother...umor pun dah lanjut...pose jgn tinggal...terawikh jgn tak pegi...snooker jgn main lagi...hahahahahah......anyway...selamat panjang umor n semoga murah rezeki...

Jumaat, 4 September 2009

PAKJAK PAYUNG KEMBANG......

Setinggi penghargaan kepada pakjak diatas kesudian beliau untuk menghadiahkan sehelai baju batik kepada ayahnda kami iaitu pokde.....takkan selai je kot..hehe...anyway thank you very very much....kami sekeluarga mengucapkan ribuan terima kasih kepada pakjak sekeluarga....

ngaji

Ahmed Deedat

Family Pokde

MOHAMED SATAR BIN MOHAMED(14.04.1950)
HASNAH BTE ABU BAKAR(03.11.1951)

AZAMUDIN BIN MOHAMED SATAR(05.09.1975)
SUNITA BTE MAD DESA(04.06.1976)
NUR MUNIRAH BTE AZAMUDIN(16.11.1999)
NUR HAMIZAH BTE AZAMUDIN(14.12.2002)
MUHAMMAD NUR HAZMAN BIN AZAMUDIN(06.01.2007)

AZARUDIN BIN MOHAMED SATAR(07.08.1979)
NORFAZILAH BTE RAHMAT(09.12.1977)
MUHAMMAD AMIRUL DINNY BIN AZARUDIN(06.02.2000)
MUHAMMAD AMIRUL HEZRY BIN AZARUDIN(20.12.2002)
MUHAMMAD AMIRUL NAIIM BIN AZARUDIN(14.07.2006)
MUHAMMAD AMMAR ASHRAF BIN AZARUDIN(25.04.2009)

SITI AISHAH BTE MOHAMED SATAR(12.01.1993)